Monday, 25 May 2015

RESEPI PUDING KASTAD BERKUAH


Berhari tak sempat buat ape-ape entry..
Nak kata sakit nak deliver, hehe belom lagi cuma adelah ulang-alik spital dengan appointment dengan pakarnya lain..

Since ini resepi yang paling banyak permintaannya, jomlah kita share.
Buatnya senang sangat..senang je..
Sedap pulak tu and bole simpan sampai seminggu kalau kena cara simpannya.
Pudingnya simpan bertutup camtu jugak kuahnya.
Simpan berasingan.
Buah tu nak makan, baru potong.


RESEPI PUDING KASTAD BERKUAH MAMA FAIQ :)

Bahan-bahan:

Tepung kastad (standby jela sebungkus)
Gula
Susu cair 1 tin

Cara buat puding:

1.Sukatannya ialah 1:4 yang bermaksud, 1 cawan tepung kastad, 4 cawan air.
Cawan tu biarlah cawan yang minum buat air tetamu datang minum air panas tu, janganlah kole besi yang beso gedabak buat tarik teh kat mamak tu pulak...
Tak padan nanti dengan susu cair setin.

2.Masukkan nisbah di atas (1:4) tu, siap2 godak sebatikan sebelum boh atas api. Ehhh, gula boh dalam secawan.

3. Dengan api sederhana, jangan benti kacau (aku salu je curik main hp masa buat, tapi perhatikan jangan sampai berketul, tak comella kan)

4. Kacau sampai dia betul pekat, kaler memang akan berubahla. Dan tunggu sampai dia meletus-letus.. Means dah okelah tu...

5.Masukkan dalam bekas ikut suka korangla bekas ape pon.. Kalau guna sukatan 1:4 ni, takyah masuk fridge pon takpe...Dia akan keras elok..


Bahan Kuah:

1.Masukkan susu cair dalam periuk, masuk air 2 kali ganda sukatan susu tu. Masukkan gula ikut tekak korang. Then masukkan beberapa sudu tepung kastad (dalam 3 sudu ke) cairkan dalam mangkuk asing dengan air sikit, baru lontarkan ke dalam periuk..

2.Tunggu apa lagi, masak jela sampai didih.. Dah sejuk sikit, masuk esbok.. Sejukkanla baru sedap makan ye dak

Buah tu ikutla korang minat taruk apa..
So far aku try, memang tembikai merah and tembikai susulah paling inn pergi dia.
Eh, nak bagi tips carik buah tembikai susu yang manis.
Korang cium, kalau wangi semerbak harum dari luar tu, insya Allah manislah dia..
Tembikai merah tak tau.hahhaaha
Letak mangga pon penah, sedap jela pada aku..hehehe
Tabur plak nata de coco la bagai..bukan main.
Aku tak minat sangat letak koktel dalam tin tu..
Nak campur pon boleh je..sebat je...

Dah, pegila buat..
Sok lusa tulat sampai weekend bole makan.
Kalau sempatlahhhhhh..



No comments:

Post a Comment