ASAM PEDAS
Sapelah tak suka asam pedas..
Kalau uma nilah, seminggu macam sekali mesti ade masak asam pedas..
Tak kisahla ikan ke ayam ke.
Fav En. Aizat tuhhh asam pedas h
Kompem menggelabah carik roti sebelah malam, kuahnya dihirup macam makan kuah soto.
Tapi, masak asam pedas ni quite tricky.
Nak kate susah, nanti ade pulak yang kata, "yekeeeeee???" (sambil angkat kening)
Jujurnya, asam pedas ni adelah masakan paaaaling last aku berjaya master (sendiri bagi award master, bahhaahah)
Second last sambal tumis..
Yang ni macam sambal tumis, tapi nak bajet air asam jawenye pulak..
Bertahun aku try masak, bagi mak rasa, then masa tu feedbacknya mesti,
"Emmmm kurang asam ni..."
"Emmm, lebih bawang ni.."
"Emm, lada tak cukup garing ni..."
"Emmm,, manisnya, lebih gula ni.."
Sampailah pada satu hari yang sunyi, masa aku masak asam pedas...
Mak diam je masa rasa, senyum macam ikhlas macam tak..
Itula the same reaction aku dapat masa pass masak sambal tumis.
Kira pass la tuuu...Alhamdulillah...
TIPS MASAK ASAM PEDAS
1. Opkosla aku nak kata prektis makes perfek. Masak ni dont espek ade shortcut. Kena try try and try. Walau patah seribu hati kau bila orang yang rasa tu buat muka mintak kaki. Tabahkan hati, chin up, try lagi...
2. Pastikan bahan-bahan semua secukupnya.. Bawang takleh lebih, nanti dia ada satu rasa yang.... aneh. Cili kering pulak, silalah gunting, rebus dulu, kemudian cuci lagi dengan air untuk buang segala air hitam dia tu.. barulah sedap gila kentang nanti sambal korang. Kalau aku, aku dah biasa copy 200% cara mak masak... So aku akan letak sikitttt belacan. Sikit je. Lada hitam pulak, depends korang guna apa. Kalau ikan jenis hanyir macam ikan duri, semilang, pari, and a few lagi, elokla guna lada hitam sikit..Sikit je, kang melatop perut korang, dahla lada dah pedas. Masa blend, air jangan overload. Dia dapat begerak dah comel dah tu..
3. Api kena sentiasa kecik.. and kacau jangan sampai berkerak bawah. Dah hangus bawah, dah memang outlah asam pedas korang... masak guna lada kering memang menuntut kesabarudinan korang ye.. Minyak biar lebih takpe, nanti dah sudah masak, kalau rasa annoyed sangat tengok minyak banyak meladung, buanglah... Sebabnya, lada korang masak tak cantik kalau minyak macam malu-malu kucin je korang letak.. Kalau masa masak, minyak jadi makin kering, tak nampak macam ada minyak, tambah je, tak dosa. Boleh je. Kalau masa masuk, lada dia warna merah terang, dia akan berubah jadi merah gelap... means dah masakla tu. Masa masak depends kuantiti lada korang jugakla.. so takleh nak kate dalam bape minit.. Biasa aku akan tumis tak kurang 30 minit. Ye, kena tabah.
4. Air asam pulak (jangan tanya guna asam keping, aku memang takde asam keping kat umah) kena padan masam dia. Dah nama pon asam pedas, kurang masam tidakla asam pedas name dia. Kalau aku, masa masukkan air asam tu, masukkan sikit je dulu, then masukkan ayam ke ikan korang. Sebabnya? sebab ikan ayam korang akan keluarkan air lagi, kalau dah over air asam, dah cair beley tak pekat, dah tak seksi dahh... Kalau lepas dah masak ikan ayamnya, rasa, kalau rasa kurang asam, boleh tambah lagi air asamnya. Masa ni boleh masukkan semuala alter rasa. Garam, gula, air asam, aji (kalau korang suka).
Eh? Mana resepi?
Hahahaha okey zass kat bawah..
BAHAN BLEND:
(Bahan untuk 4 ekor ikan size tapak tangan pempuan)
30 tangkai cili kering
Sebijik bawang besar size sedang
3 bijik bawang putih
Halia beso syiling 5 posen
Kunyit beso 2 posen
Belacan beso 2 posen
Lada hitam beso 5 posen (nak skip pon boleh)
BAHAN MEKAP:
Bendi
Tomato
Daun kesum
Bunga kantan (skip pon boley)
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak sikit, masukkan bahan blend. Api semua seperti tips di atas.
2. Dah berubah warna ladanya, dah garing, dah masak, masukkan air asam macam dalam tips. Lepastu terus masuk bendi, daun kesum dulu, dah agak masak sikit, baru masuk ikan. Pastu masukla garam, gula, aji semuala... alter sampai tekak korang rasa macam lejen sangat asam pedas korang..
(Kalau guna ayam, ayam masuk 1st dulu sebab dia masak lama sikit, kalau ikan awal-awal dah masuk alamatnya makan asam pedas laksa ikanlah nanti)
3. Last sekali masukkan tomato.
Tadaaa siap!
Asam pedas ni lejen sekali kalau lawan dengan sayur goreng macam taugeh masak kucai tu ke..
Sayur sawi jepun masak tiram ke..
Tu cadangan jela..
Kalau rajin, korang buat asam pedas ayam, lemak labu, ulam-ulam, sambal belacan. Kalau tak tambah, tak taula..
Rasanya semua dah masukkan.
Semoga membantulah korang masak asam pedas version aku.
Yela, lain orang kan lain carenye...
Nanti kalau masak, taglah kat fb hihiiiiii...
No comments:
Post a Comment