Hujan lebat kat luar..
Makanya, adelah sikit masa nak menaip resepi yang kengkawan dok request.
Sebab tak keluar berniaga malam ni since ujan..
Ade rezki dapat masuk beniaga kat bazar karat JB tu.
So, this is a very simple recipe, bahan senang, campak lontar buang je insya Allah kompem jadi.
Nama dia AYAM MASAK UJANG.
Dulu before kawen, sumpah tak pernah dengar benda ni.
Lepas kawen dengan orang Kluang, barula tau ada masakan nama ni,,
Yang paling lejen fav kitorang dekat kedai kat Kluang Railway Station tu.
Disebabkan asben tu spesis yang bzness and komited
So, pada satu malam yang sunyi, lepas beli, aku rase, aku belek apelahhhh ade dalam ayam masak ujang ni..
So aku memandai come up with my conclusion yang resepi dibawah adelah bahan-bahannya.
Tapi suka aku ingatkan, pada yang tak tahan pedas, mohon berundur dari resepi ni sebab dia memang pedas gilaaaaaa...
RESEPI AYAM MASAK UJANG
(Resepi setengah ekor, kitorang makan sikit memang tak cukup)
BAHAN-BAHAN:
Bahan blender:
Segenggam cili padi hijau
2 bijik bawang besar size sedang
4 bijik bawan putih
Seinci halia
Bahan Lain:
Ayam setengah ekor
1 bijik bawang untuk hiris
5 sudu makan sos tiram
2 sudu makan minyak bijan (skip pon boleh tapi kurang umph)
2 sudu makan kicap manis
CARA MASAK:
1. Ayam setengah ekor tu potong kecik macam masak paprik tu... Gaul dengan garam, goreng separuh masak. Put aside bila dah siap...
2. Kurangkan minyak tadi, masukkan bahan blender tadi. Kenapa aku kata cili padi hijau? Sebab cili tu dia jenis tak pedas sangat. Kalau kau guna yang merah makngah tu, matilahhhh kang perut korang terhakis jangan salahkan aku. Dahla guna segenggam. Errr, ekceli, aku akan guna lebih..wahahaha.
3. Dah garing, masukkan je dengan bergaya semua bahan sudu makan tu...Lepas tu ayam, lepastu bawang hiris.
4. Rasalah, kalau kurang masin, boh sikit garam.
Dah siap....
Rupa dalam gambar macam tak kacak, sebab aku takde plak gambar proper.
Tapi rasa dia...emmm..
Jangan cirit sudah...jahahahaha
Nanti aku share lagi resepi yang simple-simple sebab aku memang spesis malas, nak cepat tapi since asben tak suka makan luar..
Gigih aku masak jugak ari-ari.
Lepas kau susah payah, bila perut beliau membusung, disalahkannya kita, siapa suruh masak ari-ari sedap-sedap.
Aih...
Macam biasa aku suka padankan dengan taugeh goreng dengan kucai.
Memang in habis.
Selamat menerai :)
No comments:
Post a Comment